EW Leads

Каква е разликата между ДДС и GST?

GST е реформа, която даде на индийската система за събиране на данъци нейната уникална идеология за „една държава, един данък“. Много косвени данъци в Индия бяха премахнати в резултат на приемането на GST, включително данък върху добавената стойност (ДДС), такса за обслужване, Octroi и акциз. Физическите лица трябва да плащат данък върху данъка в резултат на тези много видове данъци. С GST обаче отрицателното въздействие на данъците върху икономиката беше намалено. Следователно влиянието на тези данъци и тяхното въздействие могат да бъдат разбрани чрез изучаване на разликите между ДДС и GST в Индия.

ДДС се определя, както следва:

Преди да стигне до купувача, всяка стока преминава през няколко етапа на създаване, развитие и обработка. Веригата на доставки се променя на всяко ниво на производствения процес. ДДС (данък върху добавената стойност) е косвен данък, който се начислява на всеки етап от пътуването на продукта. Този данък, к Купете списък с номера на мобилни телефони ойто беше наложен на всяко ниво, в крайна сметка се поемаше от крайния купувач.

История на ДДС:

Купете списък с номера на мобилни телефони

  • В началото на ХХ век двама души на име Вилхелм фон Сименс и Томас С. Адам поо qu’est-ce que le référencement black hat ? qu’est-ce que le … тделно създадоха данъка върху добавената стойност или ДДС.
  • Първите две държави, които наложиха ДДС, бяха Германия и Франция.
  • В европейските страни този данък се смяташе за по-добър вариант на данък върху продажбите.
  • През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век различни страни приемат ДДС.
  • Данъкът върху добавената стойност (ДДС) беше въведен в Индия на 1 април 2005 г. и замени предишния универсален данък върху продажбите в страната.

ДДС срещу данък общ доход: Каква е разликата?

ДДС, подобно на данъка върху дохода, се основава на увеличението на стойността на продуктите и услугите по време на всеки етап от производството или присвояването. Във всеки случай има някои забележителни разлики.

  • Дори ако ДДС се начислява на няколко етапа от производството на стоки или услуги в Индия, крайният търговец на дребно обикновено е длъжен да го плати. Физическите лица се облагат с данък върху техния облагаем доход, докато корпорациите се облагат с данък върху печалбите си.
  • Стандартната ставка на ДДС се прилага за всички продукти и услуги, докато ставките на данъка върху дохода се различават според данъчните групи.
  • Крайният клиент е задължен да плаща ДДС, докато физическите лица са длъжни да плащат данък върху доходите на правителството.
  • ДДС е плосък данък, което означава, че има сам bhb directory о една процентна ставка. Данъкът върху доходите, от друга страна, е прогресивен данък, което означава, че хората с по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъчни ставки.

Кой данък е премахнат постепенно в полза на GST?

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) беше въведен през 2005 г., за да замени предишната система „Данък върху продажбите“. Това е косвен данък, прилаган на всеки етап от веригата за доставки и се прилага за някои основни продукти, които не се облагат с данък съгласно Закона за GST, като бензин, дизел и алкохол за човешка употреба.

ДДС беше въведен, за да превърне Индия в един интегриран пазар, позволяващ единна данъчна ставка за всички стоки и услуги. Въпреки това, поради много косвени данъци, данъчната система имаше недостатъци. В резултат на това ДДС данъкът в Индия беше премахнат през юли 2017 г. и заменен с GST.

Определение за GST:

Приходите от стоки и услуги или GST бяха въведени като нов вид механизъм за събиране на данъци в Индия, който замени повечето косвени данъци. Законът, който влезе в сила на 1 юли 2017 г., е многоетапно данъчно облагане, базирано на местоназначението.

Разходите се събират във всеки обект за продажба на дребно под GST. Транзакциите между щатите ще подлежат на интегриран GST, докато вътрешнодържавните пратки ще бъдат предмет на CGST и SGST.

Кой отговаря на изискванията за GST?

Хората, които трябва да се регистрират за данък върху стоките и услугите, включват:

  • Оператори или фирми , участващи в електронната търговия.
  • Лица, които работят като уеб базирани бизнес оператори.
  • Процесът на обратно начисляване се използва от хора, които плащат.
  • Физически лица, които не са жители на Съединените щати и извършват транзакции.

GST има следните предимства:

Многобройни ползи са резултат от установяването на GST, включително:

  • Той намали укриването на данъци и корупцията в данъчната администрация.
  • Процесът на регистрация на GST и неговите приложения са лесни за разбиране.
  • GST е технологичен процес, който придава доверие на системата.
  • Той има по-нисък процент на съответствие.
  • Лимитът за освобождаване от GST е по-голям.
  • Той има значителен принос в процеса на внос и износ.

Какви са предимствата на GST пред ДДС?

Основното предимство на данъка върху стоките и услугите (GST) пред данъка върху добавената стойност (ДДС) е, че неговата единна система за съответствие намалява незаконното поведение. GST значително намали данъчната тежест върху данъкоплатците, в допълнение към премахването на вредните ефекти от каскадния данък. Най-важното е, че премахва различните косвени данъци, свързани с ДДС. Тъй като това е ясен данък, той намалява разходите за извършване на бизнес. В резултат на това GST се оказа изгоден както за физическите лица, така и за бизнеса. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *